Nejčastější přešlapy při pohovoru do zaměstnání

Chystáte se změnit práci? Chcete uspět? Věnujte pozornost následujícím řádkům.

Poznámky níže vychází z praxe a zkušenosti našich náborářů. A nic na jejich aktuálnosti nemění  výše nezaměstnanosti, praxe kandidáta či obor, ve kterém se snaží uplatnit.

V dnešním konkurenčním trhu práce je klíčové, aby uchazeči o zaměstnání při pohovoru vytvořili co nejlepší dojem. Jedním z nejčastějších přešlapů je nedostatečná příprava a neznalost firmy a odvětví, ve kterém podniká. Před pohovorem by si každý kandidát měl udělat čas na důkladný výzkum, aby mohl ukázat svůj zájem a motivaci právě pro danou pozici a firmu. A kde to hledat? Firemní webové stránky jsou tím správným místem.

Možná Vás to překvapí, ale častou chybou je pozdní příchod na pohovor, který může působit jako nedostatek respektu k času interviewera. Je důležité plánovat s předstihem a přihlížet k možným komplikacím, které by mohly vzniknout cestou. Plánujte svůj příchod s minimálně 15ti minutovou rezervou. První dojem hraje také zásadní roli; nevhodné oblečení mohou zanechat dojem nedbalosti a nedostatku profesionality. Nevíte co na sebe? Nápovědu opět hledejte na firemních webových stránkách. Jste na pohovor doporučeni personální agenturou? Neváhejte a zeptejte se náboráře, poradí Vám.

Dalším významným přešlapem je nezájem ze strany uchazeče během pohovoru. Za nezájem může být považováno třeba to, že se při pohovoru na nic nezeptáte. Co s tím? Připravte si předem 2-3 otázky a ty použijte. Ptát se můžete na kolektiv, možnost rozvoje, největší výzvu na dané pracovní pozici apod.

Posledním bodem, kterému doporučujeme se vyhnout, jsou přehnané požadavky.  Je důležité najít rovnováhu mezi sebevědomím a skromností, stejně jako mezi zájmem o pozici a přílišným tlakem na pracovní podmínky a benefity. Uchazeči by měli ukázat, že jsou ochotni pracovat na sobě a zapadnout do kolektivu, než aby působili arogantně nebo nenažraně. Nevíte o jak vysokou mzdu si říci? Hledejte na internetu aktuální mzdová srovnání.

Vyvarovat se výše uvedených chyb může být rozhodující pro úspěch nebo neúspěch v procesu hledání toho pravého pracovního místa.

Plánujete změnu zaměstnání? Chcete si vyzkoušet pohovor na nečisto?

Neváhejte a kontaktujte naše náboráře.