Noční směny

Máte rádi výzvy?

Ano? Práce v noci pro řadu pracovníků takovou výzvou je.

Hned po překonání potřeby spánku bývá největším problémem stravování. Pojďme se podívat na pár praktický rad. Řádky níže vychází jak z obecně známých informací tak také z rad našich pracovníků.

Jak se stravovat?

Je důležité, abychom se v noci vyvarovali těžkým jídlům. Naše tělo má spousty práce s čištěním organismu a těžké jídlo by mu práci jen přidalo. Mějte na paměti, že bychom měli konzumovat takové potraviny, které nám dodají dostatek energie. Rozhodně jídlo NEVYNECHÁVÁME. V průběhu noční směny bychom měli zkonzumovat jedno větší jídlo a dvě až tři menší svačinky.

Začínáme večeří

Energetický příjem je samozřejmě ovlivněn vykonávanou profesí a je vhodné tomu přizpůsobit jídelníček. Jinak by se měl stravovat vrátný a jinak operátor zvedající těžká břemena. Při nočních směnách bychom měli začínat večeří. Večeře by měla být ideálně kolem 19 hodiny a měla by se skládat z jídla, které je vydatné na sacharidy a bílkoviny. Za vhodné jídlo lze považovat kuřecí rizoto, kuskus, toust nebo bagetu s kvalitní šunkou a zeleninou nebo těstovinový salát s tuňákem.

Pokračujeme malou svačinkou

Zhruba kolem 22 hodiny večer bychom měli sníst nějakou menší svačinku. Vhodnou variantou jsou mléčné výrobky a ovoce. Můžeme si připravit například bílý jogurt se lžičkou marmelády a k tomu půlku jablka nebo třeba tvaroh, klidně s kvalitní čokoládou.

Po-půlnoční svačina

Kolem 1 hodiny ráno bychom měli opět něco sníst. Tato porce jídla by neměla být nijak těžká na trávení, ale měla by nám dodat energii. Příkladem pro po-půlnoční svačinu může být například celozrnná bageta s vysokoprocentní šunkou, tvrdý sýr a hromada zeleniny. Dále si můžeme dát dva plátky celozrnného chlebu s vajíčkovou pomazánkou (vejce, lučina, sůl a pepř).

Ranní svačinka

Ranní svačinka by měla nastat kolem 4 hodiny ráno. Nemělo by se jednat už o nic velkého, jelikož za pár hodin už na Vás čeká spánek. Zkusit můžete například kefírové mléko nebo proteinový nápoj a k tomu kousek ovoce.

Jak se stravovat přes den?

Po noční směně je ideální se pořádně dospat, zregenerovat. A jakým jídlem po spánku začít, když vstanete třeba okolo poledne? Snídaní nebo obědem? Rozhodně obědem, ale opět jeho lehčí variantou. Vsadit se dá na kuřecí maso (rybu) s bramborem a k tomu zeleninový salát.

Malý tip z praxe na závěr. Proteinová tyčka či kapsička v dnešní době vydrží i pár hodin mimo lednici, v tašce či kapse nezabere moc místa a zasytí. Vyzkoušejte, třeba i Vám zachutná.